Mooie fietsroutes langs het water
Nederland is bij uitstek een waterland. Wat is er mooier dan met heerlijk weer een fietstocht langs het water te rijden? Ontdek en ontspan tijdens één van deze rivierenroutes.
Rivierenroute Rotterdam
Rotterdam is bekend om zijn haven, maar telt ook diverse andere rivieren en kleine wateren. De Rivierenroute Rotterdam voert je langs deze wateren. Deels in de stad en deels erbuiten. Een prachtige fietsroute met stad én natuur. Het startpunt van de route ligt bij de Vlietkade 2 in Zevenhuizen. Via de Nesserdijk kom je al snel in een typisch Hollands rivierenlandschap terecht. Op de Groenendijk fiets je langs het monument ter nagedachtenis aan de Watersnoodramp in 1953. Bij Nieuwerkerk aan den IJssel gaat de rivier over in de Zevenhuizerplas. Via de Rotte en de Kralingse Plas fiets je terug naar de stad.
Genieten van Gelderse wateren
Het rivierengebied tussen Rijn en Waal biedt schitterende meren, rivieren en uiterwaarden. Een prachtig waterland om doorheen te fietsen. Ontdek bijvoorbeeld De Bijland, een meer van 300 hectare. Verder voert de route langs natuurreservaat de Oude Waal, waar ook de stuw de Oude Waal zit. Daarnaast kun je op deze route kennismaken met meerdere kleinere wateren en meertjes. De route start aan de Europakade 76 in Tolkamer. Vervolgens fiets je langs het Bijlandskanaal, dat samenvloeit met de Rijn en de Waal. Ook rijd je langs natuurreservaat de Oude Waal met Stuw Oude Waal. Bij deze route moet je mee met de veerdienst. Kijk voor vertrek naar de actuele tijden van de boot.
Maak kennis met rivieren in De Venen
Van kleine riviertjes tot de rivier de Vecht: door De Venen stroomt een groot aantal mooie wateren. Deze fietstocht start aan de Rijksstraatweg 29 in Nieuwersluis en voert je onder meer langs De Utrechtse Vecht, met talloze buitenplaatsen en mooie landgoederen. Daarna rijd je langs De Venen, een voormalig venengebied, en vervolgens ook nog langs de kleinere wateren De Grecht en De Angstel. De Utrechtse Vecht was in de Middeleeuwen een belangrijke waterweg, die de Rijn met de Zuiderzee verbond. Mede door deze rivier kon Utrecht uitgroeien tot een welvarende stad. Verder is de rivier bekend door zijn vele buitenplaatsen, die vaak stammen uit de Gouden Eeuw. Veel van deze buitenplaatsen zijn goed bewaard gebleven.
Rivieren door de Krimpenerwaard
De Krimpenerwaard ligt ingeklemd tussen de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. Het gebied wordt gevormd door verschillende afzonderlijke polders en wordt al in de 10de eeuw voor het eerst vermeld. De fietsroute start aan de Dorpsstraat in Berkenwoude en voert onder andere langs het riviertje De Vlist, tussen Haastrecht en Schoonhoven waar ook diverse poldermolens te vinden zijn. Ook de moeite waard om langs te fietsen is het Loetbos waar het veenriviertje de Loet doorheen loopt. Kortom, een prachtig gebied waar je heerlijk van kunt genieten.
Heerlijk fietsen langs de Overijsselse Vecht en Beneden-Regge
Deze Overijsselse rivierenroute start aan de Prinses Julianastraat 1 in Ommen en neemt je mee langs de Overijsselse Vecht en Beneden-Regge. De Overijsselse Vecht is het Nederlandse deel van een rivier die in Duitsland bekend staat als de Vechte. Vroeger was deze rivier zeer belangrijk voor het transport van zandsteen. De rivier de Regge ontspringt bij Landgoed Westerflier en mondt ter hoogte van Ommen uit in de Overijsselse Vecht. Het laatste stuk wordt de Beneden-Regge genoemd. De Regge was in eerste instantie een zeer bochtige rivier. Hierdoor ontstonden er veel overstromingen. Door kanalisering van de rivier is dit probleem opgelost. Inmiddels wordt geprobeerd om de rivier weer in ere te herstellen.